1500 ,- KR IGJEN TIL FRI FRAKT!

Fri frakt over Kr. 1500,- *
Til kassen
Totalt: 0

Meny

Logg inn

Handlekurv / 0 produkter

Handlekurven er tom

Usikker på hvor du skal starte?
Se våre nyheter
TOTALT 0,00


 

Hvorfor du bør starte din egen kjøkkenhage 


 

Skrevet av: S.Johnsen



Å dyrke din egen mat i en kjøkkenhage har blitt stadig mer populært de siste årene, og det er ikke uten grunn. Å ha en kjøkkenhage gir deg ikke bare tilgang til ferske, økologiske grønnsaker, urter og frukt. Det har også en rekke andre fordeler som kan forbedre både helsen din og livsstilen din. I denne artikkelen vil vi utforske flere  fantastiske fordeler ved å starte din egen kjøkkenhage.

Tilgang til sunn og næringsrik mat:

En av de mest åpenbare fordelene ved å dyrke din egen kjøkkenhage er at du får tilgang til sunn og næringsrik mat rett utenfor døren din. Du kan velge å dyrke økologisk, uten bruk av kjemikalier eller sprøytemidler, noe som gir deg full kontroll over hva du spiser. Å kunne plukke friske tomater, agurk, salat, rotgrønnsaker, urter eller andre ferske råvarer rett før du skal lage mat er en fordel som både føles godt og smaker godt!


I og med at alle grønnsakene du dyrker har fått lov gjennomføre komplett modning "på stilk" garanterer det at både smak og næringsinnholdet er optimalt. Sammenligner du dette faktumet med grønnsaker som pakkes umodne i utlandet og modnes under transport på vei til butikk, da er det ikke vanskelig å vurdere hva som er det beste alternativet. Ved at du dyrker dine egne grønnsaker så har du også et langt større utvalg av varianter og smaker enn du ellers har i norske matvarebutikker.


Reduserer matavfallet ditt:

En annen betydelig fordel med å ha en kjøkkenhage er at du kan redusere matavfallet ditt. Ofte ender matvarer opp med å bli kastet fordi de ikke blir brukt før de blir dårlige. Ifølge en studie publisert i Journal of Cleaner Production, kan en gjennomsnittlig kjøkkenhage redusere matavfall med opptil 20-40% per husstand per år. Dette er fordi du kan høste nøyaktig den mengden du trenger når du trenger det, og unngå overflødig eller overskuddsmat som ellers kan ende opp som avfall.


Ved å ha en kjøkkenhage kan du utnytte hele avlingen din, inkludert deler av plantene som vanligvis blir kastet, som for eksempel blader, stengler eller rotgrønnsaker. Du kan også bruke kompostering for å omdanne matrester og hageavfall til næringsrik jord, i stedet for å kaste det i søpla.


Kostnadsbesparelser:

Å starte din egen kjøkkenhage kan også bidra til å spare penger på lang sikt. Hvis du kjøper ferske grønnsaker og urter i butikken, tjenes kostnadene inn over tid dersom du dyrker til eget forbruk. 

Førstegangsinvesteringen kan koste noen kroner avhengig av størrelsen på kjøkkenhagen, men trenger heller ikke være så dyr. På sikt kan man spare mye på å dyrke selv, blant annet fordi du etterhvert kan bli selvforsynt på jord, kompost og du kan også lære deg å sanke egne frø til kommende sesonger.


I tillegg kan spennende og fargerike grønnsaksvarianter, som ikke er tilgjengelig i vanlige Norske matbutikker, koste mye dersom du skulle kjøpt disse i en spesialbutikk. Dermed får du også mat av høyere kvalitet, bedre smak og mer variasjon i kostholdet ditt uten å måtte betale noe ekstra for det.

Fysisk aktivitet og stressredusering:

Å ta vare på en kjøkkenhage er ikke bare bra for helsen din på grunn av den næringsrike og smakfulle maten den gir, men også på grunn av den fysiske aktiviteten den innebærer. Hagearbeid kan være en god måte å få mosjon på, noe som kan bidra til å redusere risikoen for en rekke helseproblemer. I tillegg kan hagearbeid være terapeutisk og hjelpe deg med å redusere stressnivået, forbedre humøret og øke følelsen av velvære.


Vedlikehold av en kjøkkenhage kan være en god avslappende aktivitet med fysisk arbeid som kan bidra til å forbrenne ekstra kalorier. Det faktiske antallet kalorier som forbrennes, avhenger imidlertid av flere faktorer, inkludert intensiteten av arbeidet, varigheten og den enkeltes kroppsvekt og metabolisme. For å gi et grovt estimat, kan man anta at vedlikehold av en kjøkkenhage i omtrent en time kan forbrenne mellom 200 og 400 kalorier. Dette tallet kan variere betydelig avhengig av aktiviteten som utføres, som for eksempel graving, luking, vanning, planting eller høsting.


Bærekraftighet og miljøvennlig praksis:

En kjøkkenhage gir deg muligheten til å praktisere bærekraftighet og ta mer miljøvennlige valg. Ved å dyrke din egen mat reduserer du behovet for langtransporterte varer, som ofte har et høyt karbonavtrykk på grunn av transport og emballasje. Du reduserer også bruken av kjemikalier og sprøytemidler som kan forurense jorden og vannressursene. Og tenk bare så mye emballasje som nå ikke lenger behøver å kastes i søpla og resirkuleres, fordi du kan hente maten din rett fra din egen hage. Ved å bruke flere deler av planten til egen næring, kompost og naturlig gjødsel kan du redusere matsvinn samtidig som du bidrar til å opprettholde fruktbar jord og støtte det lokale økosystemet.


En ekstra bonus med at du er mer selvforsynt på mat er at du letter trykket på forsyningslinjene i Norge, dersom det skulle oppstå økt etterspørsel på grunn av uforutsette situasjoner rundt omkring ellers i verden (for eksempel en pandemi eller endret trusselbilde). Mat som skal holde utenfor sesongen kan lagres og konserveres for eksempel via frysing, tørking, fermentering eller hermetisering for å nevne noen alternativer. Konservering av mat er i seg selv en veldig spennende og givende hobby.


Hvor stort areal behøver jeg til kjøkkenhagen?

Det er ikke nødvendig med en gigantisk tomt for å kunne dyrke egen mat. Størrelsen på kjøkkenhagen din kommer mer an på hvor mye plass du er villig til å dedikere av arealet du allerede har. Start med å vurdere hvor mye tid og innsats du er villig til å legge i prosjektet. Hvis du er nybegynner eller har begrenset tid, kan det være lurt å starte med et mindre område og gradvis utvide etter hvert som du får mer erfaring og kunnskap.


Husk også at en kjøkkenhage ikke nødvendigvis trenger å være begrenset til horisontale områder. Du kan også vurdere å utnytte vertikale plasser som vegger eller gjerder ved å bruke espalier , hengepotter, balkongkasser  og dyrkekasser .


Uansett størrelsen på hagen din, er det viktig å planlegge godt og optimalisere plassen du har tilgjengelig. Selv små kjøkkenhager kan være svært produktive og gi deg glede av å dyrke din egen mat. Du vil bli overrasket over hvor mye smakfulle grønnsaker det går an å dyrke på for eksempel en 6 m² balkong i blokk eller bare i en bitteliten hage. 


Balkong eller terrasse: 

Hvis du har begrenset plass som en balkong eller terrasse, kan du likevel dyrke en rekke grønnsaker, urter og til og med mindre fruktplanter. Bruk plantekasser, potter eller hengende kurver for å optimalisere plassen og dyrke vertikalt.


Lite hageområde:

Hvis du har et lite hageområde tilgjengelig, kan du vurdere å bruke pallekarmer, opphøyde bed eller plantekasser for å maksimere plassen. Disse strukturene hjelper med å organisere og definere området ditt, samtidig som de gir god drenering og jordkvalitet.


Større hageområde: 

Hvis du har mer plass tilgjengelig, kan du eksperimentere med forskjellige plantesenger og områder dedikert til ulike grønnsaker, urter og frukttrær. Du kan vurdere å inkludere en komposthaug eller vanntank for å støtte bærekraftigheten i hagen din.


I Gartnerbutikken selger vi utstyr som egner seg for alle typer oppsett uansett størrelse. Se vårt utvalg:

Hvordan komme igang med kjøkkenhagen?

Her er noen essensielle tips for å komme i gang med din egen kjøkkenhage:


Velg riktig sted: 

Finn et solrikt område i hagen din, på balkongen eller i vinduskarmen som får minst 6-8 timer med direkte sollys hver dag. Dette er avgjørende for at plantene skal trives og vokse godt.


Planlegg og design hagen: 

Tenk på hva slags grønnsaker, urter eller frukt du ønsker å dyrke og hvor mye plass du har tilgjengelig. Du kan bruke enkle skisser eller hageplanleggingsverktøy for å organisere og designe hagen din på en hensiktsmessig måte.


Velg riktig jord: 

Sørg for å bruke næringsrik jord som er godt drenert. Du kan blande kompost eller annen organisk materiale i jorden for å forbedre strukturen og fruktbarheten. Unngå å bruke tung leirejord som kan bli for kompakt. 


I Gartnerbutikken selger vi forskjellige jordblandinger og jordforbedrere som light-mix, all-mix, leca, perlitt og vermikulitt. Dette kan være spesielt nyttig i forkultiveringsfasene eller hvis du dyrker innendørs etter utendørsesongen er over.


Velg riktige planter:

Velg planter som passer for klimaet ditt og som passer til størrelsen og forholdene i hagen din. Tenk også på dine personlige preferanser og matbehov. Noen grønnsaker som tomater, salat, paprika og urter som basilikum og timian er vanlige valg for kjøkkenhager.


Sørg for riktig vanning: 

Vann er avgjørende for plantenes overlevelse og vekst. Sjekk jorden jevnlig og vann når det øverste laget begynner å tørke ut. Unngå overvanning, da dette kan føre til råtning av røttene.


Les gjerne vårt blogginnlegg Syv tips for å ta vare på hagen i sommervarmen og les om våre lure selvvannende systemer der.


Gi riktig næring: 

I gartnerbutikken selger vi plantenæring som sikrer deg sterke og sunne planter, men du kan og lage din egen kompost. Det tar ofte litt tid å få etablert fra eget mat- og planteavfall men når dette er oppe og går har du en god kilde til næring for plantene dine. Tilfør planter næring ved å bruke organisk- , mineralsk gjødsel eller kompost. Dette vil bidra til å opprettholde god jordkvalitet og fremme sunn vekst. 


Følg anbefalingene fra næringsprodusent for riktig dosering og intervall. Hvis du benytter vanningssystemer så unngå organiske gjødseltyper blandet ut i vanningsreservoar da disse er mer tyktflytende og kan tette systemet.


Vær oppmerksom på skadedyr og sykdommer: 

Hold et øye med skadedyr som snegler, insekter eller sykdommer som meldugg. Bruk naturlige metoder som å plante avskrekkende planter, bruke insektsmidler eller håndplukke skadedyr for å holde hagen din sunn og fri for skade.


Les vårt blogginnlegg Skadedyr, Symptomer og Naturlig Plantevern for nyttige tips!

Ha tålmodighet og lær underveis: 

Å starte en kjøkkenhage er en lærerik prosess. Vær tålmodig med deg selv og plantene dine. Ta notater om hva som fungerer bra og hva som ikke gjør det, og bruk denne kunnskapen til å forbedre hagen din år etter år. Først og fremst så er det veldig moro og tilfredstillende når innsatsen begynner å bære frukter!


Start din egen kjøkkenhage nå!

En kjøkkenhage gir en lang rekke fordeler. Du får tilgang til sunn, næringsrik mat, reduserer matavfall, sparer penger, får fysisk aktivitet og stressredusering, samtidig praktiserer du bærekraftighet og miljøvennlig praksis. Uansett om du har en stor hage eller bare en liten balkong, er det alltid mulig å dyrke noe eget og nyte alle disse fordelene. 


Så hvorfor ikke la Gartnerbutikken hjelpe deg i å komme igang med din egen kjøkkenhage i dag? Så kan du ta kontroll over matproduksjonen din på en bærekraftig og givende måte!