Av M. Arenstedt og K. Einang
Frø som kategoriseres som F1 er 1. filial generasjon - altså første generasjon avkom etter en krysning av to ulike innavlslinjer. Dette er som regel innavlslinjer med visse ønskede egenskaper, som for eksempel smak, størrelse, form eller motstandsdyktighet mot skadedyr og sykdommer. Avkommet av krysningen, eller F1-hybriden, innehar nye og bedre egenskaper enn begge foreldrelinjene, et fenomen kalt hybridstyrke eller heterose. Produksjon av F1 frø er en kostbar prosess - dermed har de også høyere pris enn andre frø.
OBS! Frø som høstes fra F1 planter (2. filial generasjon, eller F2) er ikke egnet som såfrø.
Sortsfaste eller frøfaste frø har tilpasset seg klima og jordforhold som de vokser i gjennom avl over mange generasjoner. Frøfaste/sortsfaste frø fremavles først og fremst for å bevare særegne egenskaper fra sine foreldre til kommende generasjoner.
Frøekte frø er ganske enkelt frø som du kan ta frø fra sorten og få samme sort året etter.
Økologiske frø hentes fra økologiske planter som er dyrket uten bruk av kunstgjødsel, tilsetningsstoffer og kjemiske plantevernmidler.
De aller fleste frø, omtrent 80 % av alle frø, tåler å fryses for langtidsoppbevaring. Frøene må imidlertid være tørket og lagt i en lufttett beholder eller plastpakning. Frø som er fuktige eller absorberer luftfuktighet under fryseprosessen kan danne sprekker eller dele seg. Ved tining må de ikke taes ut av pakningen før frøene har nådd samme temperatur som rommet for å unngå at blir det kondens på frøene som gjør at de mugner. Planter som produserer frø som ikke tåler frysing må lagres som voksende planter. Noen eksempler er mango, avokado, kokosnøtt, paranøtt, kakaobønner, eik, japansk mispel og flere.
Såjord (kjøpejord) er torvbasert og svakere gjødslet enn vanlig plantejord fordi overskudd av gjødsel kan svi de bittesmå spirerøttene. Vi i Gartnerbutikken anbefaler Biobizz Light mix som såjord. Den er torvbasert, inneholder noe perlitt og er svakt gjødslet.
8 deler coco, 1 del perlitt og 1 del vermikulitt kan brukes som såjord.
Frø har nok «medbragt» næring i seg til å spire uten gjødsel. Stiklinger trenger ikke næring før de har slått rot.
Som oftest skal sådybden skal være 2-3 ganger bredden på frøet. Følg anvisningen på frøpakken og ikke så for dypt.
Ja. Såjorden må holdes jevnt fuktig, men ikke våt.
Høy luftfuktighet gjør at stiklingene lettere slår rot og hjelper frø til å spire ved å hindre jorda i å tørke ut. Vi anbefaler minidrivhus til frø og stiklinger.
Frø som trenger lys for å spire, og som derfor ikke må dekkes helt. Eks. Tomat. Typisk for planter som er lysspirende er at de har veldig små frø. Ved såing av lyspirende frø kan det være lurt å strø over et tynt lag med vermikulitt, som er lysreflekterende og holder på fuktigheten. Andre frø vil ha mørke for å spire (for eksempel Tagetes), men de fleste frø spirer uavhengig av lys og mørke.
Forbehandling av visse frøtyper for å stimulere til spiring. Frø som opprinnelig kommer fra kjølig klima inneholder spirehemmende stoff som hindrer det i å spire om høsten, og et hardt skall som holder frøet i live om vinteren.
Stratifiseringen kan oppnås ved å legge frøet i et fuktig medium (gjerne sand, jord eller vermiculitt) i en bestemt periode ved 0-5°C (kaldstratifisering) eller 15-20°C (varmstratifisering).
Alle frø har en ideell spiretemperatur og en maks og minimum grense. Noen frø er varmekrevende, for eksempel tomat (20-30°C) mens andre spirer godt ved lavere temperatur, som spinat (5-15°C), salat (10-20°C), og bladselleri (15-20°C). Blir det for varmt går frøet i dvale og blir det for kaldt vil ikke de kjemiske prosessene i frøet settes igang. Se etter ideell spiretemperatur på frøpakken.
Frøprodusentene oppgir spiredyktighet ut ifra beregnet prosentvis andel av frøene i pakken som har normal spireevne, for eksempel slik: Spiredyktighet: 75%. Det betyr at sannsynligvis vil 3 av 4 frø i pakken spire.
Frøene må være tørre, og oppbevares tørt og svalt. For eksempel kan du putte dem i en konvolutt og teipe igjen på hjørnene slik at det blir tett. Kan oppbevares i kjøleskap.
Tørr og kjølig oppbevaring, som i en lufttett beholder i kjøleskap, bevarer frøenes spriredyktighet i minst 2-3 år eller mer. Romtemperatur gir kortere holdbarhet. For hver 5 grad temperaturen senkes, dobles levedyktigheten. For eksempel frø fra lotusblomst kan være spiredyktig etter 2000 år.
Ved å plassere frøene i vann i et døgn vil levedyktige synke til bunnen og ikke-levedyktige frø vil flyte opp innen et døgn.